Gebedsbrief april 2019

Wat betekent vervolging voor vrouwen 

Meisjes en vrouwen vormen de meest kwetsbare groep in christenvervolging. Vervolging van vrouwen is vaak veel complexer en speelt zich meer in het verborgene af dan bij mannen. Dat blijkt uit een rapport van Open Doors over verschillen in christenvervolging.

Vervolging van christelijke mannen blijkt doelgericht, ernstig en zichtbaar, van vrouwen complex, gewelddadig en verborgen. Voor mannen geldt dat het zich vaak op één terrein van hun leven afspeelt. Ze worden gevangen gezet zonder enige vorm van proces of krijgen geen baan meer of worden gedood door autoriteiten of gewelddadige milities. Vrouwen ervaren vaak op veel meer terreinen de consequenties. In veel culturen worden vrouwen als minderwaardig gezien. Zij worden regelmatig slachtoffer van seksueel geweld. Dat is niet alleen een traumatische gebeurtenis, ook de periode daarna is zwaar, vanwege schaamte en mogelijke verstoting omdat de vrouw als onrein wordt gezien. Vervolging komt dan hoofdzakelijk uit de familiesfeer en sociale omgeving. 

Vrouwen krijgen te maken met huisarrest, een gedwongen huwelijk of juist een gedwongen scheiding, verkrachting en ontzegging van de voogdij over de kinderen. Saoedische vrouwen moeten bijvoorbeeld de reputatie van de familie hooghouden. Ongewenst gedrag zoals bekering tot het christendom beschadigt de eer van de familie en wordt beschouwd als een doodzonde. 

Er zijn vrouwen die als leeuwinnen vechten voor hun gezin. Voor de opleiding die ze graag willen doen maar niet mogen omdat ze christen zijn. Voor manieren om hun geloof te kunnen delen. 

Eén van hen is Marina, vrouw van pastor Dmitri Sjestakov (die vier jaar gevangen zat in een werkkamp). Zij vertelde met een blik van grote vastberadenheid, moed en vertrouwen, maar ook met tranen, hoe ze het had gered onder de voortdurende intimidatie vanuit de overheid, mede dankzij de steun van duizenden mensen die haar in gebed brachten en kaarten stuurden.

• Bid voor deze vrouwen, dat hun getuigenis stand houdt, in hun kwetsbaarheid en onder vaak zware omstandigheden

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn