Gebedsbrief februari 2020

Gebedsbrief februari:  China, Xi Jinping is de nieuwe Mao

 

China steeg vorig jaar 16 plaatsen op de Ranglijst. Bijbelse teksten in kerken worden vervangen door citaten van president Xi Jinping. Kruisen werden van kerken verwijderd en 1.130 christenen gearresteerd. Sinds de instelling van de nieuwe godsdienstwet moeten kerken de Chinese vlag ophangen en in de eredienst het Chinese volkslied zingen. Monitoring van kerkdiensten neemt toe door het installeren van camera’s met gezichtsherkenning.

De nieuwe wet zegt dat verdere regulering bedoeld is om de gezonde ontwikkeling van religieuze groepen te bevorderen zich aan te passen aan de socialistische maatschappij. Onder het presidentschap van Xi Jinping is de druk op de kerk enorm toegenomen. Evangelisatie is verboden en alle kerken moeten zich registreren. Overigens treffen deze stappen alle religies.

Een pastor reageert: “Ze stellen me vragen als ‘Erken je het leiderschap van de regering of niet’. Natuurlijk respecteren we hun autoriteit, maar we gaan niet in op de vraag van registratie. Nieuwe wetgeving verbiedt dat kinderen godsdienstonderwijs krijgen. Het onderwijs moet aansluiten bij socialistische waarden. Ouders willen hun kinderen echter een christelijke opvoeding geven en zijn bereid de prijs te betalen voor hun geloof”.

De pastor vervolgt: “We hebben wel eens geroemd over wat we als Chinese kerk allemaal hebben bereikt. We hadden een ‘glorie-theologie’. Maar God geeft ons nu de gelegenheid om terug te keren naar het evangelie van het kruis. We gaan de Bijbel weer serieus nemen, het kruis dragen  en gebed, vasten en zelfverloochening benadrukken”.


Gesloten kerken zoeken creatieve manieren om toch door te gaan. Ze ontmoeten elkaar in parken, op straat of op het platteland in kleine groepen. In 1949 bestond de kerk uit een miljoen leden. Na jaren van verdrukking telt de kerk 100 miljoen gelovigen, meer leden dan de communistische partij (89 milj.).

  • Bid dat ze blijven vertrouwen op de genade van God. Ze ervaren angst als ze ‘oog in oog staan met de draak’. In het verleden zijn er velen onderdoor gegaan tijdens vervolging. 
  • Dank dat de kerk zo gegroeid is en bereid is om een prijs daarvoor te betalen.

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn