Gebedsbrief juli 2018

Extreem geweld in Nigeria

In Nigeria kwamen in 2018 meer dan 3.700 christenen om vanwege hun geloof. Daarmee staat het Afrikaanse land op eenzame hoogte op de lijst met de meeste christelijke martelaren. Wereldwijd werden meer dan 4.000 christenen gedood.

Nigeria staat ook bovenaan de lijst met landen waar de meeste kerken van christenen werden gemolesteerd. Wereldwijd werd in totaal 1.847 keer melding gemaakt van vernieling of verwoesting. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Nigeria is religieus gezien opgedeeld in twee gebieden: het noorden is voornamelijk islamitisch en in het zuiden is het christendom de meest voorkomende godsdienst. In steeds meer gebieden in het zuiden wordt het gevaarlijker om te laten zien dat je christen bent. Naast vervolging vanuit de omgeving zijn duizenden christenen het slachtoffer van aanvallen van Fulani-herders. Ook lijden veel christenen onder het geweld van Boko Haram, die kerken vernietigt en mensen doodt.

Christenen in Nigeria ondervinden verschillende vormen van onderdrukking. Zo is het verboden voor christenen om hun overleden familieleden te begraven op openbare begraafplaatsen. Christelijke kinderen zijn verplicht islamitische lessen te volgen op school, meisjes lopen groot risico op ontvoering of uithuwelijking en jongeren die willen gaan studeren, worden geweigerd. Om te voorkomen dat ze op straat worden aangevallen, kleden steeds meer christenen zich als moslim.

- Bid voor de familie van de slachtoffers, die met diepe trauma’s achterblijven

- Bid voor het team van Open Doors die ondersteunen met een traumacentrum

- Voor de overgebleven, ontvoerde  Chibok meisjes die nog gevangen worden gehouden

- Bid voor verandering bij de Fulani herders en de leiders van Boko Haram