Gebedsbrief juni 2021

Gebedsbrief juni: Congo, nieuw op de Ranglijst

In 2020 kwam Congo niet voor op de Ranglijst Christenvervolging. De sterke stijging weerspiegelt het extreme geweld waarmee christenen te maken hebben. Terreurgroep ADF pleegt bloedige aanslagen, de groep streeft naar islamisering van het land en is vooral actief in het oosten van Congo. Christenen lijden zwaar onder de aanvallen, ontvoeringen, verkrachtingen, vernieling van huizen. ADF richt zich met name op de kerk en hieraan gelieerde instanties, zoals ziekenhuizen, scholen en bedrijven. Iedereen die op goede voet met de groep wil staan, moet moslim worden.

In de eerste helft van 2020 heeft ADF circa vierhonderd mensen gedood. De groep heeft trouw gezworen aan Islamitische Staat, wiens leider, Abu Bakr Al-Baghadi, van Congo een deel van hun te stichten kalifaat wil maken. Open Doors waarschuwt al jaren voor een dergelijke uitbreiding van islamitische terreurgroepen in Afrika.

Door het aanhoudende geweld zijn meer dan een miljoen inwoners ontheemd, onder wie veel christenen. Uit angst voor radicale moslims, islamitische familieleden en de gemeenschap, vertellen christenen met een islamitische achtergrond niemand over hun bekering. Ze blijven deelnemen aan islamitische activiteiten en ceremonies.

Georgina, een Congolese gelovige, nam op een ochtend afscheid van haar man en had geen idee dat ze hem nooit meer zou zien. Hij werd vermoord door radicale moslims.

Teseli sloeg op de vlucht voor het geweld van de terreurgroep: “Middenin de nacht hoorden we overal geweerschoten. We vluchtten het huis uit, zonder ook maar iets mee te nemen. We hebben niet eens meer een bed om op te slapen”.

• Bid voor de situatie die met de dag verergert, dat het aanhoudende geweld stopt
  • Bid om wijsheid voor de nieuwe president Tshisekedi in de aanpak van de veiligheidsproblemen
  • Bid voor gelovigen als Georgina en Teseli, die de vervolging aan den lijve ondervinden