Gebedsbrief maart 2020

Gebedsbrief maart:  Burkina Faso, christenen in angst

 

Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware tot extreme vervolging. Wereldwijd is dat één op de acht. Op de Ranglijst staan zeventien landen van het Afrikaanse continent. Burkina Faso werd altijd omschreven als een land waar moslims en christenen in vrede naast elkaar leven. Christenen vormen er weliswaar een minderheid, maar werden in de meeste gevallen behandeld als volwaardige burgers. Helaas komen sinds kort ook andere berichten uit het land.

Vanwege toenemend geweld door radicaalislamitische groepen kwam het land binnen op plaats 28, geen enkel land steeg sneller. De inwoners van Bani (in het noorden) zaten aan het einde van de dag in een kring te praten, toen gewapende mannen hun dorp binnenkwamen. Iedereen moest op de grond gaan liggen. Om te achterhalen wie er christen was, vroegen de aanvallers elke inwoner naar zijn of haar voornaam. Ook waren ze alert op christelijke voorwerpen. Toen ze zagen dat vier mannen een kruis om hun nek droegen, namen ze hen apart en executeerden ze.

Bij het geweld zijn vooral kerken het doelwit en werden intussen meer dan vijftig christenen gedood. Veel christenen zijn bang kerkdiensten te bezoeken of hun kinderen naar school te sturen. Sommige kerken hebben de beveiliging opgevoerd. Christenen met een islamitische achtergrond zijn de meest vervolgde christelijke groep in het land. Zij worden ook nog eens afgewezen en onderdrukt door familie en dorpsgenoten. Deze christenen durven vaak niet uit te komen voor hun christelijk geloof.

Predikanten en priesters vragen hulp van de internationale gemeenschap, omdat de Burkinese regering hen niet kan beschermen. De wapens en tactieken van jihadisten zijn te sterk, waardoor christenen vogelvrij worden. Er zijn 200 kerken gesloten en bij aanvallen werden christenen soms ter plekke doodgeschoten. Anderen zijn voor de keus gesteld: bekeer je tot de islam of vertrek.   

  • Bid dat zij die verlies van dierbaren leden bovennatuurlijk door God getroost worden
  • Dat de Heere de kerkleden en -leiding sterkt en bemoedigt in hun beangstigende situatie

Bron: Open Doors

Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn