Gebedsbrief mei 2020

Gebedsbrief mei:  Soedan, etnische zuivering

Soedan is het toneel van etnische, religieuze en politieke spanningen. Christenen vormen een extra kwetsbare minderheid. Zij worden verdrukt door de overheid maar ook door hun medeburgers. Conservatieve moslims die een islamitische staat willen vormen, hebben veel invloed in het land. Moslims die christen worden, riskeren de doodstraf wegens afvalligheid. In landen met christenvervolging zijn vrouwen vaak de meest kwetsbare groep, zo ook in Soedan. Ze worden  gedwongen zich als moslim te kleden, als ze dat niet doen worden ze lastiggevallen.

Christenen worden op veel gebied gediscrimineerd. Zij kunnen moeilijker aan werk komen, krijgen beperkte toegang tot voorzieningen. In 2018 werden dertien christenen tijdens een kerkdienst gearresteerd. Drie werden vrijgelaten, de overige tien waren moslimbekeerlingen. Zij werden zwaar mishandeld en onder druk gezet om hun geloof op te geven. Negen van hen besloten terug te keren naar de islam.

Geweld tegen christenen komt veel voor in het Nuba-gebergte. In de strijd tussen regeringstroepen en rebellen is daar een etnische zuivering gaande. Duizenden christenen, maar ook andere minderheden, zijn op de vlucht geslagen. Ook in andere delen van het land leven christenen in angst. Sommigen verbergen hun geloof voor hun kinderen om te voorkomen dat ze hun mond voorbijpraten.

Om de kerk volledig onder controle te krijgen had president Al-Bashir veel kerkleiders gearresteerd en kerkgebouwen in beslag genomen. Nadat hij in 2019 werd afgezet gaf de overheid negentien kerken weer terug. Maar de situatie van christenen blijft zeer bedreigend. Eind 2019 werden in het zuidelijke deel nog drie kerken in brand gestoken. Ze werden hersteld maar enkele maanden later opnieuw door brand verwoest. De politie startte geen onderzoek. De minister van Religieuze Zaken verklaarde echter dat het land vastberaden is religieuze vrijheid en kerkgebouwen te beschermen.

• Bid dat er daadwerkelijk een positieve verandering in het overheidsbeleid richting christenen zal plaatsvinden
  • Bid met name voor de christenen in het Nuba gebied, waar de vervolging het grootst is