Gebedsbrief november 2021

Gebedsbrief november: Mozambique, christenen op de vlucht

Islamitische strijders hebben hun pijlen gericht op christenen in Mozambique. Bloedige aanslagen eisten talloze levens. De vervolging is het zwaarst in de noordelijke provincie Cabo Delgado, buitensporig geweld is aan de orde van de dag. Radicale groepen plunderden en vernietigden kerken, scholen en christelijke bedrijven. Vooral christelijke mannen en jongens worden gedood. Dit heeft grote impact op de achtergebleven families. Zeker 200.000 mensen zijn vorig jaar op de vlucht geslagen.
In april 2020 vielen strijders dorpen binnen. Kerken werden in brand gestoken, 52 jonge christenen werden op brute wijze gedood en ten minste twee dorpelingen onthoofd. Bij de aanval staken ze tientallen huizen, winkels, een school, het ziekenhuis en de katholieke kerk in brand, een onbekend aantal burgers kwam om. De aanvallers bevrijdden gevangenen uit een lokale gevangenis en hieven zwarte vlaggen van IS. Opmerkelijk is dat veiligheidstroepen van de overheid niet ingrepen.

De gruwelen vonden plaats in het dorpje Nanjabe en volgden op een reeks gruwelijke aanvallen die militanten sinds 2017 uitvoerden in de provincie. Al 2.000 mensen zijn omgekomen en 430.000 zijn dakloos geworden. IS krijgt steeds meer voet aan de grond in Afrika. De groep buit de armoede uit en rekruteert gefrustreerde jongeren voor haar ideologische strijd. Gevreesd wordt dat zich in Mozambique hetzelfde gaat afspelen als in Nigeria met Boko Haram.
• Bid voor de mensen die op een nieuwe plek een nieuw bestaan op moeten bouwen.
• Dank de Here God dat Open Doors veel gevluchte gezinnen noodhulp heeft kunnen bieden.
• Furaia moest vluchten nadat haar man en broer werden vermoord. Zij zorgt nu voor veertien kinderen, ze heeft het erg zwaar. Bid dat zij andere christenen ontmoet.

Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn.