Gebedsbrief november 2020

Gebedsbrief november: Egypte, een moedige kerk

Het christendom heeft diepe historische wortels in Egypte. Maar in de overwegend islamitische maatschappij worden christenen behandeld als tweederangs burgers. Ze krijgen vaak te maken met discriminatie, op het gebied van werk, onderwijs en andere fundamentele rechten. De overheid zet zich nauwelijks in om daar verandering in te brengen. Geweld tegen christenen komt veel voor.

Christenen in Egypte ontmoeten weerstand vanuit diverse hoeken: overheid, maatschappij, militante moslims. De vervolging kent vele gezichten: uitsluiting door de gemeenschap, beperkende wetten, diefstal van land, aanvallen op mensen en kerken. Christenen met een moslimachtergrond ervaren grote druk van familie om terug te keren naar de islam.

Radicale imams roepen soms onverbloemd op tot geweld tegen christenen. In 2020 werden ten minste 124 christenen om hun geloof aangevallen, 23 overleefden het niet. Vervolging blijft niet beperkt tot moslimbekeerlingen en christenen die lid zijn van nieuwe, ‘westerse’, kerken. Ook de  Koptische kerk heeft er veel mee te maken. De manier waarop zij op de agressie reageert, is bewonderenswaardig. Het leverde hen een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede op.

Voor de 21 christenen die vijf jaar geleden werden vermoord is een monument opgericht. De wrede moord op een strand in Libië haalde het wereldnieuws. IS toonde hiervan een video met de titel ‘Een met bloed ondertekende boodschap aan het land van het kruis’. Met dit land werd Egypte bedoeld. De kerk verwacht dat er meer christenen gedood zullen worden om hun geloof, maar geeft aan: “We wanhopen niet, maar we zijn er klaar voor om ook dat lijden te ondergaan.”

• Dank voor de moed en barmhartigheid waarmee de christenen reageren op de vervolging
  • Bid voor de vervolgers, dat God hen aanraakt en tot andere inzichten brengt
  • Bid voor bescherming van de Egyptische kerk, met name door de overheid

Bron Open Doors