Gebedsbrief november 2019

Syrië, opnieuw geweld

In de afgelopen jaren leefden Syrische christenen regelmatig in grote angst. Dit werd veroorzaakt door bedreigingen en ontvoeringen door radicale islamitische groeperingen. De vervolging werd nog zwaarder door de komst van vele jihadisten en IS. Als gevolg hiervan zijn veel christenen gevlucht.

Vanwege hun publieke rol waren veel pastors het slachtoffer van ontvoering. In streken waar moslimextremisten het voor het zeggen hadden, zijn kerken beschadigd of zelfs compleet verwoest. Nadat IS was verslagen begonnen de vluchtelingen weer terug te keren naar hun voormalige woonplekken en werd een voorzichtig herstel ingezet van infrastructuur en gebouwen.

Bij het schrijven van deze gebedsbrief is Turkije het noorden van Syrië binnengevallen en de situatie weer erg kritisch geworden: opnieuw zijn huizen verwoest en mensen massaal op de vlucht geslagen. In de eerste dagen van de invasie werd geschat dat 40.000 à 50.000 christenen direct gevolgen ervoeren van het conflict. Het aantal slachtoffers van het oorlogsgeweld liep per dag op.

Christenen zijn niet alleen bang door het geweld, maar ook voor de vrijheid die extremisten krijgen als gevolg van de situatie. Bij het verschijnen van deze brief zal de situatie zich ongetwijfeld verder, al dan niet ten goede, ontwikkeld hebben, maar laten we blijven bidden voor de Syrische christenen.

• Bid om bescherming en geloofsvertrouwen en voor juiste keuzes

• Dank voor de moedige pastors en kerkelijk werkers die zorg geven aan slachtoffers

• Bid dat de kerk niet zal verdwijnen, maar een licht zal zijn in deze donkere tijd.