Gebedsbrief oktober 2018

Ethiopie, vervolging uit orthodoxe hoek

Christenen en moslims proberen, ten koste van elkaar, hun invloed in het land te vergroten. De vele verschillende stammen staan vaak vijandig tegenover christenen. De dictatoriale regering beperkt de vrijheid van meningsuiting, uit angst voor ondermijning van haar gezag. Vervolging komt ook vanuit de de Ethiopisch-Orthodoxe (EOC). Bijna de helft van de Ethiopische bevolking behoort hiertoe.

De EOC bemoeilijkt het leven van leden die hun heil in andere kerken zoeken. Zij gebruikt haar connecties bij de overheid om hen dwars te zitten, en via wetgeving te voorkomen dat kerken kunnen uitbreiden. In het oosten en zuiden komen christenen steeds meer onder druk te staan door de moslimmeerderheid. Moslims die zich bekeren tot het christendom worden vals beschuldigd door islamitische leiders en familieleden.

Verschillende kerken in Somali, een regio in Ethiopië, zijn recent aangevallen. Er zijn zeker vijftien priesters vermoord. Het geweld brak uit nadat legers van diverse politieke leiders in de regio’s Somali en Oromia met elkaar in conflict raakten. Zo is er een gewapende groep die Somali wil veranderen in een onafhankelijk land. Ook buurland Somalië is geïnteresseerd in de regio. Zeker 700 mensen zijn bij gevechten om het leven gekomen, een half miljoen mensen ontheemd geraakt.

Een rechter heeft begin dit jaar Temesgen Mezemir, een evangelisch christen, veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf. Het draaide allemaal om zijn mening over een replica van de Ark van het Verbond, die heilig is voor orthodoxe christenen. De beschuldigingen kwamen van leden van de EOC. De rechtszaak werd omgeven door geweldsincidenten tegen evangelische christenen.

• Bid voor bescherming van de protestantse en evangelische christenen, bijzonder ook voor christenen met een moslim achtergrond
  • Bid voor stabiliteit op landelijk en regionaal niveau, voor terugkeer van vrijheid van meningsuiting
  • Bid voor een machtig, levens veranderend werk van Gods Geest in de orthodoxe kerken

Marcel Ticheler, Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn