Gebedsbrief oktober 2020

Libië, bescherming voor christenen nodig

Sinds de Arabische Lente heerst er chaos in Libië. De officiële regering voert strijd met een rivaliserende regering van generaal Haftar, die een groot deel van het land controleert. Sinds de val van Gaddafi is er een machtsvacuüm waarin verschillende militante groepen strijden om de macht.

Voor moslimbekeerlingen is geen begrip, zij staan onder grote druk van de omgeving om hun geloof op te geven. Dat kan gepaard gaan met geweld. Kerkdienstbezoek is voor hen streng verboden. Buitenlandse christenen mogen wel samenkomen, maar dat kan heel gevaarlijk zijn. Zij worden regelmatig aangevallen door groepen als IS, die mensen ontvoeren of op brute wijze vermoorden.

Libië staat op de vierde plek in de Ranglijst, maar het aantal gevallen en het niveau van geweld tegen christenen is fors gestegen. Meer dan duizend christenen hebben hiervan te lijden gehad, ook zijn er zeker honderd gevangengezet. De mensenrechtencommissie van de VN wil kijken naar de godsdienstvrijheid en mensenrechten in Libië. Het moet gewapende groepen wakker schudden dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor hun misdaden.

In januari verdween de Egyptische christen Ayoub, nadat hij een kledingzaak in Libië had geopend. De islamitische groep Ansar al-Sharia wilde hem dwingen zijn geloof af te zweren. Omdat hij dat weigerde, kostte hem dat zijn leven. In de concept grondwet van 2017 staat dat de religie van het land de islam is en de sharia de wetgeving bepaalt. In het strafrecht is geloofsafval niet verboden, maar de taal is zodanig dat christenen gemakkelijk van godslastering kunnen worden beschuldigd.

• Bid voor de christenen, die te lijden hebben van geweld en gevangenschap, voor bescherming
  • Bid voor de familie van Ayoub, voor troost en bemoediging
  • Bid voor verbetering van de mensenrechten in dit chaotische land

Bron Open Doors