Gebedsbrief maart 2021

Gebedsbrief maart: Eritrea, vervolging door de kerk

De helft van de Eritrese bevolking is christen, maar een christen mag alleen lid zijn van de drie gevestigde kerken in het land. Als een christen geen lid is, kruist vervolging gegarandeerd zijn pad. De Orthodoxe kerk is de grootste, zij beschouwt zichzelf als de enige rechtmatige. Daarom komt het voor dat deze kerk christenen vervolgt. Ook de overheid treedt hard op tegen christenen. Veiligheidsdiensten vallen regelmatig huizen binnen waarbij ze honderden christenen arresteren. De buitensporige druk op christenen en grof geweld vanuit de overheid dwong al vele christenen het land te ontvluchten.

In juni 2020 verstoorde de politie een bruiloft en arresteerde dertig christenen. In april werd een groep van vijftien mannen gearresteerd toen ze uit een kerkdienst kwamen, en vervoerd naar een gevangenkamp. Volgens Amnesty International zitten er twee keer zoveel gevangenen in dit kamp dan is toegestaan. De overheid beweert dat de arrestaties te maken hebben met beperkingen rond het corona virus. Maar daarvoor is het optreden van de politie veel te hardhandig en zonder waarschuwingen.

Berhane Asmelash van mensenrechtengroep ‘Release Eritrea’ benoemt de zorgelijke situatie van de 48.000 gevangenen. Onder hen zijn vele christenen die al meer dan tien jaar vast zitten. Gevangenen krijgen geen voedsel en zijn afhankelijk van familie om hen voedsel te brengen, bezoek is niet mogelijk.

Er gebeuren ook mooie dingen, ex-gevangene Musse vertelt: “Het Evangelie delen was een van mijn belangrijkste doelen toen ik gevangenzat. Dat deden we ’s nachts als de meesten sliepen. Gevangenen gaan door verschillende fases van frustratie en depressie. Deze mensen vonden onze boodschap geweldig, we zagen vele bekeringen plaatsvinden. Het evangelie kan niet geboeid worden!”

• Dank voor de verspreiding van het Evangelie, bid om moed voor de gevangenen om te getuigen tegenover hun bewakers.
  • Bid dat God Eritrea zegent en onze broeders en zusters onder alle omstandigheden Zijn nabijheid ervaren.

Bron: Christian Solidarity Worldwide, Open Doors , Amnesty