Gebedsbrief november 2018

Sri Lanka, onder boeddhistische druk

In het land is een toename van religieus nationalisme. Wie geen boeddhist is, hoort er eigenlijk niet bij volgens de radicale boeddhistische meerderheid. Dankzij de nieuw gekozen overheid in 2015 zijn sommige groepen rustiger geworden. Maar andere werden juist actiever. Vooral christenen met een boeddhistische of hindoeïstische achtergrond voelen de druk, hun bekering wordt als verraad gezien.

Niet-traditionele kerken hebben het lastig. Buren, boeddhistische monniken en lokale overheid proberen kerken te sluiten. Kerken in landelijk gebied worden regelmatig aangevallen. Kinderen uit christelijke gezinnen worden op school gedwongen boeddhisme of hindoeïsme te bestuderen. Familie vraagt christenen soms het dorp te verlaten.

Vorig jaar drongen zo’n vijftig mensen een kerk in Ingiriya binnen. Zij eisten stopzetting van alle diensten. Toen agenten arriveerden, werden de kerkleden beschuldigd van ‘het verstoren van de vrede in de woonplaats’. Voorganger Sampath diende een aanklacht in. Een bende van tweehonderd mensen verzamelde zich daarop bij het politiebureau. Nadat Sampath na veel rumoer thuiskwam, bleek hun huis vernield. Hij is met zijn vrouw overgebracht naar een veilige plek elders.

De laatste tijd is het geweld tegen kerken in Sri Lanka toegenomen. Radicale boeddhisten hebben recent een nieuwe kerk vernield en in brand gestoken. Kerkleider Taraka ontving doodsbedreigingen van boeddhisten uit de omgeving.

Pastor Dayaratne ving in zijn kinderhuis 130 verlaten en mishandelde kinderen op. Jaloerse boeddhistische monniken zorgden ervoor dat het kinderhuis moest sluiten. Kinderen werden teruggeplaatst in een onveilige thuissituatie, anderen proberen op straat te overleven. De pastor wilde het kinderhuis graag heropenen, maar moest de lang voortslepende rechtszaak afwachten.

• Bid voor Sampath, dat hij moed houdt en veilig terug kan keren naar zijn kerk.
  • Bid om bescherming voor Taraka’s gezin en de kerkleden, dat de bedreigingen stoppen. Om troost nu de nieuwe kerk volledig is vernield.
  • Bid dat de monniken zich niet meer bemoeien met het kinderhuis van Dayaratne. Dat ze juist de vruchten van de opvang gaan waarderen.

Marcel Ticheler, Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn