Gebedsbrief december 2018

Pakistan, een explosieve situatie

Er zijn vele radicale islamitische groeperingen in Pakistan, onder andere IS en Taliban. De cultuur islamiseert sterk door de onderlinge rivaliteit. Christenen en minderheidsgroepen vrezen voor aanslagen. Leiders die het voor hen opnemen, worden bedreigd en soms vermoord.

Moslimbekeerlingen ervaren vervolging het sterkst. Radicale islamieten zien hen als afvalligen. Verplichte echtscheiding, huisarrest en onterving zijn maatregelen vanuit de familie. Kerken en christenen hebben te maken met aanvallen, vernieling en bomaanslagen. De blasfemiewet verbiedt elke uiting tegen de islam en kan tot de doodstraf leiden. Vrouwen en meisjes lopen risico op ontvoering, verkrachting en een gedwongen huwelijk.

De Pakistaanse regering heeft een overeenkomst gesloten met de extremistische TLP-partij, die verantwoordelijk was voor protesten bij de vrijspraak van Asia Bibi. In de overeenkomst staat dat de partij om herziening van het vonnis mag vragen. De partij zegt dat het vonnis ‘verworpen werd door de hele natie’ en waarschuwt dat alle demonstraties worden hervat ‘als er een fout wordt gemaakt’ in naleving van de overeenkomst. Betogers riepen eerder op rechters te doden die de uitspraak deden.

Asia Bibi heeft de gevangenis verlaten, ze mag het land echter niet uit. Het is nog onduidelijk waar ze zich bevindt. De situatie in Pakistan is zeer gespannen. Het nieuws wordt zeker besproken in moskeeën en kan leiden tot aanvallen op christenen.

• Gebed is van cruciaal belang, voor Asia, voor haar familie, maar ook voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor haar bescherming en vrijheid.
  • Bid ook voor bescherming van de christenen in Pakistan.
  • Bid voor de mensen die zich zo vijandig en fanatiek opstellen.