Gebedsbrief april 2020

Gebedsbrief april: Oezbekistan, kleine minderheid is christen

Christenen in Oezbekistan lijden onder de strenge regels van de overheid. De politie en de geheime dienst luisteren hen af, hacken hun telefoons, vallen huizen of samenkomsten binnen. Religieuze materialen worden ingenomen en gelovigen belanden zonder vorm van proces een tijdje in de gevangenis, waar ze in sommige gevallen ook gemarteld worden.

In 2018 vielen agenten en soldaten in burger een samenkomst van baptisten in de hoofdstad Tasjkent binnen. Dit is voor zover bekend de eerste keer dat soldaten deelnamen aan een dergelijke inval. Van alle bezoekers werden de persoonsgegevens geregistreerd. Vijftien van hen werden meegenomen naar het politiebureau. Daar moesten ze een verklaring tekenen dat ze aan een illegale bijeenkomst hadden deelgenomen. Degenen die weigerden, werden nog urenlang ondervraagd.

Er zijn nog altijd Russisch-Orthodoxe kerken. Zij kunnen in relatieve rust bestaan, omdat ze doorgaans weinig contact hebben met de overwegend islamitische Oezbeekse bevolking. Daarnaast zijn er Oezbeken die christen geworden zijn, maar zij vormen nauwelijks 1% van de bevolking. Zij staan onder zware druk van hun omgeving.

Familieleden en omwonenden gaan ver om moslimbekeerlingen terug te laten keren tot de islam, desnoods met geweld. Omdat de weinige gelovigen verspreid over het hele land wonen, kunnen ze hooguit kleine huiskerkjes vormen. Deze zijn zeer kwetsbaar voor de intimidatie door de overheid.

Vorig jaar werd een Oezbeekse vrouw die tot geloof gekomen was en het land wilde ontvluchten, door haar echtgenoot op het vliegveld achterhaald en vermoord.

• Laten we bidden voor deze christenen, die doorgaans wat minder in de publiciteit komen