Gebedsbrief augustus: India, christenen in ernstige crisis

De kerk in India wordt op dit moment geconfronteerd met een crisis die ernstiger is dan ooit, de situatie wordt met de dag dreigender. Open Doors roept in deze vakantiemaanden dringend op tot gebed en actie voor het land, zie ook de website opendoors.nl/eenvoorindia voor actuele informatie. Religieuze minderheden in India leven continu in angst. In een systematische campagne worden ze blootgesteld aan gewelddadige intimidaties. Deze schokkende conclusie trekt de London School of Economics.

Het onderzoeksrapport staat op genoemde website en beschrijft de extreme vervolging waar christenen en moslims   mee te maken krijgen door gewelddadige burgergroepen met hindoe-nationalistische sympathieën. In 2020 waren 12.150 Indiase christenen slachtoffer van gewelddadige incidenten, verkrachtingen en moord. In ruim 50% van de gevallen ging het om vrouwen, in 30% waren kinderen slachtoffer. Tijdens de corona crisis werden christenen en moslims beschuldigd het virus opzettelijk te verspreiden in hun samenkomsten, om hindoes te infecteren.

Gewelddadige aanvallen worden volgens het rapport vaak genegeerd door regionale overheden en media om de band met de invloedrijke nationalistische hindoe-organisaties niet te schaden. Een van de auteurs zegt: “De mate waarin de staat medeplichtig is en geweld tegen religieuze minderheden door de vingers ziet, is schokkend. Bureaucraten, politie, rechters in lagere rechtbanken, velen werken samen. Politici, belangrijke religieuze leiders en invloedrijke mediabedrijven keuren openlijk dit gedrag goed.”

Enkele ongemakkelijke voorbeelden illustreren de praktijk. Sunita vertelt hoe ze een doodgeboren zoon baarde, nadat een hindoe-nationalistische groepering haar huis binnenviel en haar in de buik trapte. Ravi, een lokale arbeider, loopt in een val en wordt in elkaar geslagen door een gewelddadige bende en overlijdt later in een politiecel. Bij een aanval op een moslimdorp verdrijven 6.000 opstandelingen bijna alle inwoners permanent uit hun eigen huis. Het rapport doet aanbevelingen, zoals instelling van een internationale onderzoekscommissie naar mensenrechtenschendingen tegen religieuze minderheden.

• Bid dat de leugen- en intimidatiecampagnes in het land serieus aan de kaak worden gesteld.
  • Bid dat de Waarheid zal helpen om de vervolgingen te doen stoppen.