Gebedsbrief januari 2020

Gebedsbrief  januari: twee jaar gebed voor India, vervolg

De situatie voor christenen in India verslechterd ieder jaar. Vorig jaar startte Open Doors daarom de actie “2 jaar bidden voor India”. Elke Indiër hoort volgens de regering hindoe te zijn. Christenen hebben daarom geen bestaansrecht en hun omgeving herinnert hen hier dagelijks aan. Radicale hindoes vervolgen christenen met geweld. De overheid moedigt het geweld niet aan, maar steunt indirect door antibekeringswetten. Bij aangifte grijpt de politie vaak niet in.

Dorpsgenoten proberen christenen op allerlei manieren te doen terugkeren tot het hindoeïsme. Dit gebeurt met name in kleine dorpjes, maar ook in steden als Delhi en Mumbai. Het heeft geleid tot  escalatie van geweld, sociale uitbanning, vernieling van bezittingen, hatelijke taal, verstoring en veroordeling van niet-hindoeïstische activiteiten en valse beschuldigingen van bekeringsdrang.

Geweld tegen christenen behoort al tientallen jaren tot de praktijk van alledag in India. Maar sinds 2014, het jaar waarin de partij van premier Modi aan de macht kwam, is het geëscaleerd. Er werden 147 geweldsincidenten tegen christenen geregistreerd. In 2018 zijn ten minste vijf pastors vermoord. In het eerste kwartaal van 2019 waren er 216 incidenten. Een 43-jarige pastor werd opgehangen aan het dak van zijn huis, elf christenen overleefden een poging tot moord. Vijfenveertig christenen raakten tijdens aanvallen levensgevaarlijk gewond. Kerken werden zwaar beschadigd, diensten verstoord. Dit zijn enkel de geregistreerde incidenten. Het aantal kerkgangers neemt hierdoor sterk af.

Een christelijke vrouw laat weten dat christenen in het hele land aan het bidden zijn. “In veel kerken is er gebeden voor de uitkomst van de verkiezingen. In de meeste dorpen weten mensen weinig over politiek. Het enige dat ze weten is dat de regeringspartij het christenen nog moeilijker zal maken.”

• Bid voor kerkleiders die moeten toezien hoe hun gemeente vervolgd wordt
  • Dank voor de standvastigheid van de christenen. Bid dat zij bemoedigd en bevestigd worden
  • Bid voor gelovigen die uit angst voor aanvallen niet meer naar de kerk durven gaan.